preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
MIR I DOBRO

 

 

e-dnevnik

ETP

 

Skockajte web

„Skockajte web! 2012“

KVIZOVI

KvizBox!-knjiga koja zna sve!

Upitnik
Odvajate li otpad (staklo, baterije, papir, ...) pravilno?
NAŠE ŠKOLE

Posjetite
Školska učilica

Mentalne mape

Prijedlozi

e-lektire

ENTER

Sketchpad

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 9. 2010.

Ukupno: 933141
Ovaj mjesec: 1690
Ovaj tjedan: 2
Vijesti

Projekt 4.a - TO JE NAŠ RADOBOJ

IZBOR I OPISIVANJE PROBLEMA

U nastavi PID-a u 3. r. učili smo o zavičaju služeći se priručnikom KZŽ koji je i na web stranici sa mnogim prilozima. Saznali smo da je Hrvatsko zagorje puno kulturno – povijesnih znamenitosti i zanimljivosti. A u to smo se i sami uvjerili tijekom terenske nastave kada smo obišli Krapinu, Pregradu, Desinić, Veliki Tabor, Kumrovec, Klanjec, Zabok, Oroslavlje, Gornju i Donju Stubicu i Začretje.  U školi smo razgovarali o svojim dojmovima, a u tome su nam pomogle razne brošure, razglednice i suveniri koje smo pokupovali tijekom obilaska. 


Odradili smo i projekt o Radoboju. Podijeljeni u grupe, istraživali smo kulturno – povijesne znamenitosti Radoboja  - crkvu sv. Jakova, crkvu Presvetog Trojstva, kapelicu Majke Božje Lurdske, župni dvor,  razvoj školstva u Radoboju, Šemnici i Jazvinama, rudarsku zgradu te goru Strahinjčicu. Bili smo iznenađeni koliko je Radoboj bogat i zanimljiv kraj i sve više privlačan turistima . Tada smo shvatili da Radoboj nema svoje razglednice ni  suvenira da ponudi svojim posjetiteljima i to ocijenili kao problem.

U 4. razredu smo odlučili riješiti taj problem izradom dječje razglednice i suvenira i svojim projektom privući pažnju odgovornih osoba na vlasti.  

MOGUĆA RJEŠENJA PROBLEMA

Istraživali smo da postoje radnje, akcije i politika koja nastoji baštinu Radoboja sačuvati i istaknuti  i da su za to zaslužni Općina Radoboj, Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti KZŽ, Škola, pojedinci i društva iz mjesta. Tako možemo mnogo toga saznati o Radoboju iz Monografije Radoboja, pregledavajući web stranice Općine i škole, spomenicu škole, razne crkvene brošure.

Naša istraživanja kulturno - povijesnih znamenitosti koja su započela u 3. r. izradom plakata i prezentacija bila je usmjerena na crkvene objekte, razvoj školstva i rudarstva i na biljni svijet Strahinjčice.

Iz toga se moglo zaključiti da se baština Radoboja promovira, ali da za sada ne nudi izletnicima suvenir, razglednicu ili brošuru koja bi  ujedinila sve lokalitete pogodne za obilazak.

Razglednice nekog mjesta su najbolje ogledalo  i prikaz njegovih promjena  i razvoja. Pronaći razglednicu većih gradova nije problem, a za manja mjesta je to velika stvar. Mi smo uspjeli pronaći jednu razglednicu na kojoj su fotografija Krapine, Đurmanca, Šemničkih toplica i Radoboja.

NAJBOLJI PRISTUP RJEŠAVANJU PROBLEMA

 Kad smo se upoznali s problemom, nakon rasprave smo svoje prijedloge podijelili u dvije skupine. Prvoj skupini prijedloga pripadali su oni koji podupiru i proširuju postojeće aktivnosti, a to su :tiskanje brošure  sa svim kulturno – povijesnim znamenitostima kakve već dijelom nude Općina i Javna ustanova i izrada slikovnice na temu radobojskih legendi kao što je slikovnica o Dedeku, babici i hnučici.

U drugu skupinu prijedloga spadaju nove aktivnosti, a to su izrada razglednice i suvenira.

Većinskim glasanjem izabrali smo izradu razglednice i suvenira. Provjerili smo zakonske okvire i zaključili da naše  predložene aktivnosti  nisu u suprotnosti sa zakonom.

PLAN DJELOVANJA

Prvo smo sa projektom upoznali roditelje, učitelje i ravnateljicu jer smo i od njih očekivali suradnju.

Prvi zadatak  nam je bio skupiti razglednice i raspraviti kako bi naša razglednica trebala izgledati. Dogovorili smo da ćemo  odabrati 6 najvažnijih spomenika kulture i zanimljivosti mjesta  i to nije bio nimalo lak zadatak. Odabrali smo sljedeće objekte: crkvu sv. Jakova, crkvu Presvetog Trojstva, kapelicu Majke Božje Lurdske, Muzej Radboa i školu. Nismo mogli zaobići ni rudara jer je Radoboj u povijesti poznat po rudniku sumpora i lignita, pa smo za to iskoristili kip rudara u centru Radoja. Naša gora Strahinjčica jedinstvena je po raznolikosti biljnog pokrova, osobito se ističu orhideje. Zabilježeno je čak 32 vrste orhideja i sve su strogo zaštićene. I taj se motiv morao naći na razglednicama. Prihvatili smo prijedlog učiteljice da na razglednicama budu naši likovni radovi. Taj zadatak nije bio  jednostavan jer je zahtijevao obilazak tih objekata , crtanje i slikanje. Zato smo ove godine imali puno sati likovne kulture i sata razrednika izvan učionice što nam je bilo i drago. Na kraju smo vršili i odabir najboljih radova. Budući da je bilo puno dobrih radova, odlučili smo napraviti 3 različite razglednice. Trudili smo se da odaberemo radove više učenika, ali kako nas je u razrednom odjelu 14, nismo mogli uvrstiti radove svih učenika. Tu je  opet bio prijedlog učiteljice da napravimo još jednu razglednicu sa motivom orhideja budući da su nam ti radovi uspjeli jer smo ih već radili sa djelatnicima Javne ustanove  na njihovim radionicama i na terenskoj nastavi na Strahinjčici.  Tako da smo se poigrali sa različitim motivima orhideja i tako pružili priliku da svaki učenik ima barem jedan svoj rad na razglednici.

Dizajnom razglednica pozabavile su se učiteljica Dragica i Ivanka Švaljek koje su nam prezentirale nekoliko verzija razglednica dok nismo odlučili koje su nam najljepše. Rukovodili smo se bojama Radoboja - zelenom, žutom i crnom. Budući da učiteljice i nisu stručnjakinje u grafici, pomoć u finalnom rješavanju izgleda razglednica potražili smo kod grafičara, prijatelja naše učiteljice.

Sa suvenirom Radoboja nismo imali toliko problema. Slušajući predavanja u Zavičajnom muzeju i čitajući edukativne ploče, najviše prijedloga je bilo da to bude list vinove loze, leptir (jer Radoboj je poznat u svijetu po velikim leptirima) ili rudarska svjetiljka.  Najviše glasova je bilo za list vinove loze budući da su istraživanja pokazala da je vinova loza tu  rasla prije 13 milijuna godina. Za taj motiv je najpogodnija bila glina. U izradi suvenira imali smo pomoć vjeroučitelja Dražena koji vodi keramičku sekciju. Pozvali smo i roditelje na prvu radionicu te su  s nama mijesili i oblikovali list vinove loze. Posušene radove smo brusili, bojali i lakirali  te su spremni za prodaju.

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

 Naše aktivnosti su  objavljene na mrežnim stranicama škole, a projekt  predstavljan ravnateljici i učiteljima škole, rukovodstvu Općine Radoboj i Javnoj ustanovi za zaštitu prirodnih vrijednosti KZŽ, župniku Tomislavu, roditeljima i učenicima .

OSTVARENI REZULTATI

Lijep rezultat naših aktivnosti je dobra međusobna suradnja učenika našeg razreda, učenika i roditelja,  učenika i učitelja, Škole i Općine. Postigli smo cilj projekta – 4 razglednice koje će se, nadamo se , prodavati u Muzeju Radboa, školi, crkvi, Javnoj ustanovi KZŽ i tako još više promovirati naš lijepi Radoboj.

PLANOVI

U planu imamo napraviti i slikovnicu Na Turakovom polju i raditi suvenir vinove loze za potrebe Muzeja, Općine, crkve i škole. 

Fotogalerija: Projekt 4.a

                       Učiteljica Dragica PospišPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivanka Švaljek   datum: 19. 6. 2017.

 


UDŽBENICI

Odobreni dio udžbenika za školsku godinu 2018./2019.

 

Priloženi dokumenti:
udzbenici 18-19.xls


 


UČENICI-INFO

DOKUMENTI

ZALOGAJČEK

Upute

Zalogajcek2_osobnaiskaznica


 

 

KUTAK ZADRUGE


UDŽBENICI

Popis odabranih udžbenika

za šk. god. 2017./2018.


Anketa
Kako vam se sviđa naš školski list Vrtuljci?


Sjedi 5


 

 


 


Anketa
Smijemo li na internetu davati osobne podatke nepoznatim osobama?

ANIMACIJE UČENIKA


 


ASOCIJACIJE

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Tražilica

PROMETNA UČILICA


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Vidi
 • BUG
 • PC CHIP

Tražilice
 • AskForKids
 • Yahoo
 • Google

Institucije
 • Carnet
 • NCVVO
 • AZOO
 • HSIN

Nacionalni parkovi i...

Edukacija uz zabavu


Misli na sutra

preskoči na navigaciju