Odabrani udžbenici za školsku godinu 2019./2020.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2020./2021.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2021./2022.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2022./2023.
Upute
Zalogajcek2_osobnaiskaznica
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Anketu obradili učenici 8.a razreda Lana Vuzem, Lucija Strahinec, Barbara Rukav , Helena Poljak, Fran Švaljek i Jan Fruk i učiteljica matematike Dragica Šalković. Zavirite u opširnije.
UPITNIK KOPRIVA I ČEŠNJAK
U sklopu učeničkog projekta zadruge naše škole GUCI I TRPUCI pod nazivom „ ŽIVJETI ZDRAVO“ i pod vodstvom učiteljica Ivanke Švaljek i Sanje Dunaj provedena je anketa među učenicima i njihovim roditeljima. U anketi su bila pitanja vezana uz korištenje, pripravu i konzumiranje dviju vrlo poznatih biljaka u našem kraju: koprive i češnjaka .
Anketirano je 97 ispitanika od čega je bilo 21% muškaraca i 79% žena.
80% ispitanih bili su u dobnoj skupini od 30 do 50 godina. Zaključujemo da su upitnik većinom ispunjavali roditelji naših učenika.
Zanimljivi rezultati obrađenih anketa su:
KOPRIVA
Samo 20 % ispitanika koristi koprivu u pripremi jela, a nešto više njih, 36% pije pripravke od koprive (čaj ili sok).
Prema anketi u našim domaćinstvima najviše se konzumira čaj od koprive, čak 67% ispitanika. Od ostalih pripravaka koje ispitanici konzumiraju su sok , umak, ljekoviti pripravci, zamjena za špinat.
Od ispitanika koji piju čaj od koprive samo njih 27 % beru koprive i suše ih sami.
Samo pola ispitanika koprivu koristi za prehranu životinja, za gnojivo biljkama, ali i kao prevenciju u zaštiti biljaka od bolesti.
ZAKLJUČAK: Prema rezultatima ankete kopriva , kao vrlo zdrava i svima dostupna biljka u našim krajevima, zaista nije dovoljno iskorištena. Trebalo bi educirati učenike i roditelje kako koprivu još više iskoristiti u domaćinstvu.
ČEŠNJAK
75% ispitanika uzgaja češnjak u svom domaćinstvu i gotovo svi ga koriste u prehrani.
Češnjak se najčešće koristi kao začin u salatama, marinadama za meso, neizostavan je začin u varivima i umacima , a koriste ga i za suhomesnate proizvode. Manjina ispitanih koristi češnjak uz ribu , a samo 11% ispitanika češnjak koristi u raznim ljekovitim pripravcima.
Većina ispitanih, 60%, upoznato je s ljekovitim svojstvima češnjaka u prevenciji bolesti tumora.
Polovica ispitanika imalo je neugodnosti zbog lošeg zadaha iz usta nakon konzumacije češnjaka, a isto toliko ispitanih zna da se taj zadah može ublažiti žvakanjem lišća svježeg peršina.
ZAKLJUČAK: Prema odgovorima ispitanika u našim se domaćinstvima zaista dosta koristi češnjak i ispitanici su educirani o tom zdravom povrću.