2022-04-14 13:15:54

Uskršnje radionice na satovima Domaćinstva

Tjedan dana prije početka proljetnih praznika učenici petih i šestih razreda posvetili su pripremama za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Na satovima domaćinstva pripremali su tipične uskršnje slastice poput pletenih vjenčića od tijesta, šarenih proljetnih keksića i pisanica punjenih džemom.

Pripremljenim slasticama su kao pravi domaćini počastili i ostale učenike i učitelje naše škole.

Uživajte u fotografijama i receptima naših vrijednih učenika!

Sretan i blagoslovljen Uskrs svima!

 

Dijana Šalković, voditeljica INA Domaćinstvo

 

Uskršnji vjenčići

 

Sastojci:

450 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)

200 g šećera

250 g sira ili sirnog namaza

70 ml mlakog mlijeka

70 ml ulja

2 vanilin šećera

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

Postupak: Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto, ostavite ga u hladnjaku 30-45 minuta, zatim oblikujte vjenčiće i pecite ih u pećnici na 180 ˚C 10-15 minuta. Vjenčiće prije pečenja možete premazati umućenim jajetom i posipati krupnim šećerom ili šarenim mrvicama.

Keksići „Jaje na oko“

 

Tijesto:

250 g maslaca

100 g šećera u prahu

1 jaje

1 žumanjak

korica pola limuna

500 g glatkog brašna

prstohvat soli

Glazura:

šećer u prahu

limunov sok

malo narančaste jestive boje

Postupak: Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku 45-60 minuta. Razvaljati tijesto na 4 mm debljine i nožićem izrezivati oblike prema želji nalik jajetu na oko. Peći na 180˚C 10-12 minuta. Pečene kekse premazati glazurom od šećera u prahu i malo limunovog soka. U ostatak bijele glazure dodati narančastu boju i na keksićima žličicom oblikovati „žumanjak“ s malo obojane glazure.

 

Keksići s komadićima čokolade

 

220 g maslaca

240 g šećera

1 vanilin šećer

2 jaja

1 žličica soda bikarbone

½ žličice praška za pecivo

prstohvat soli

320 g nasjeckane čokolade za kuhanje

Pjenasto izmiksati maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jedno po jedno jaje i na kraju brašno pomiješano s malo soli, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Rukom umiješati komadiće čokolade. Tijesto nije potrebno hladiti već odmah oblikovati kuglice i stavljati ih na lim za pečenje u razmaku od 2,5 cm jer će keksići tijekom pečenja dosta narasti. Peći na 190 ˚C 10 minuta.

Učiteljica Dijana Šalković

 

 

 


Osnovna škola Side Košutić Radoboj