2018-11-21 12:06:26

Što je natjecanje Dabar?

Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. U sklopu inicijative ove se godine održava natjecanje unutar sustava Loomen.

Prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5624 sudionika. Već sljedeće godine interes za sudjelovanjem u natjecanju je pokazalo više od 430 škola, a sudjelovalo je 15247  učenika u svih 5 kategorija.
Budući da smo sudionici projekta Škola za život, ove školske godine je školska koordinatorica Ivana Trtoman Brlić prijavila po prvi puta i našu školu u ovo natjecanje. Prijavili smo slijedeće razredne odjele sa svojim razrednicama:

1.a – Ivanka Ferk (5 učenika)

2.a – Dragica Pospiš (4 učenika)

3.a – Karmen Martinić (7 učenika)

4.a – Laura Kukovačec (9 učenika)

7.a – Marijana Gregurović (3 učenika)

8.b – Ivanka Švaljek (14 učenika)

Dabar se  nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Čestitke našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju!

Fotogalerija: Dabar 2018.

Ivanka Švaljek, učiteljica informatike


Osnovna škola Side Košutić Radoboj