2016-09-26 10:37:09

JUMICAR-PROGRAM PREVENTIVNOG ODGOJA DJECE U CESTOVNOM PROMETU

Učenici drugih razreda naše osnovne škole dana 22.rujna 2016. prisustvovali su edukaciji o sigurnosti u cestovnom prometu u OŠ Sveti Križ Začretje.

Jumicar jest program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu. Program se provodi u svim većim europskim zemljama pa tako ove godine i u Republici Hrvatskoj. Učenici su na početku programa prošli teorijski dio o pravilima prometa kao pješaci ili biciklisti. U praktičnom djelu učenici su bili vozači malih automobila i tako primijenili stečeno znanje - važnost poštivanja prometnih znakova, kako je teško zaustaviti automobil na vrijeme, koliko je važan sigurnosni pojas…

Naši mali polaznici uživali su za volanom te im je vožnja trajala prekratko i nakon odvožene vožnje čula bi se pitanja: „Možemo li ponovno? Postoje li takvi automobili da ih kupimo za doma?“ Svi učenici uspješno su položili program te će im biti poslane zaslužene dozvole za vožnju.

Predstavnici DVD-a Sveti Križ Začretje uključili su se u program te pobrinuli da učenicima pokažu čime se to bave vatrogasci i što učiniti u slučaju požara. Ekipa Gradskog društva Crvenog križa Zabok učila je djecu osnovama prve pomoći i pokazivala kako zamotati rane, a nakon demonstarcije učenici su sami isprobavali zamatanje rana, zaustavljanje krvarenja…

 

Ovu Manifestaciju omogućili su  Krapinsko-zagorska županija, općine Sveti Križ Začretje, Radoboj i Krapinske Toplice i hvala im na tome jer su učenici obogatili svoje znanje i uživali u vožnji malih auta.

 


Osnovna škola Side Košutić Radoboj