preskoči na sadržaj

Osnovna škola Side Košutić Radoboj

Login
 

UDŽBENICI

 

Odabrani  udžbenici za školsku godinu 2019./2020.

Odabrani udžbenici za školsku godinu 2020./2021.

 

ZALOGAJČEK

Upute

Zalogajcek2_osobnaiskaznica

KUTAK ZADRUGE

Anketa
Kako vam se sviđa naš školski list Vrtuljci?

Sjedi 5

 

 

 

Anketa
Smijemo li na internetu davati osobne podatke nepoznatim osobama?
ANIMACIJE UČENIKA

 

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
PROMETNA UČILICA

Misli na sutra

MIR I DOBRO

 

 

e-dnevnik

 

KVIZOVI

KvizBox!-knjiga koja zna sve!

Upitnik
Odvajate li otpad (staklo, baterije, papir, ...) pravilno?
NAŠE ŠKOLE

Posjetite

Mentalne mape

Prijedlozi

e-lektire

Sketchpad

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 9. 2010.

Ukupno: 1007505
Ovaj mjesec: 4029
Ovaj tjedan: 205
Korisni savjeti

Materijale pripremaju pedagoginja Ivana Trtoman Brlić.

Savjeti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ZAGRLJAJ I DODIR
Autor: Ivanka Švaljek, 24. 11. 2016.

Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Potreba

Zagrljaj je normalna potreba svakog čovjeka, osobito djeteta. Da bi čovjek preživio, potrebni su mu česti nježni dodiri. Psiholozi kažu da trebamo dnevno 4 zagrljaja kako bismo preživjeli, 8 kako bismo se održali, a 12 – 14 kako bismo napredovali. U čvrstu i zdravu osobu može se odrasti samo uz mnogo razumijevanja, podrške i ljubavi. Blagi dodir i zagrljaj su najvažniji znakovi  ljubavi kojima nekome možemo iskazati da ga volimo.


Zagrljaj i hormoni 

Dodir ima snažan i ljekovit utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje. Dijete u majčinu ili očevu zagrljaju osjeća ritam njihova srca. To je izvrsna podloga za stvaranje međusobnog povjerenja i stjecanje sigurnosti. Iz toga nastaje iskrena i otvorena komunikacija. Zagrljaj podiže razinu hormona sreće - serotonina koji je zaslužan za ugodno i dobro raspoloženje. Grljenjem drage osobe jačamo njezinu tjelesnu otpornost. Grljenje također stimulira žlijezdu timus. Ona se nalazi u prsištu i utječe na stvaranje bijelih krvnih tjelešaca koja nas štite od infekcija.

Grljenje opušta mišiće i smanjuje fizičku i psihičku napetost. Na taj način se blaži fizička, psihička i duhovna bol, depresija, prestrašenost, stres i osjećaj usamljenosti. Kad nekoga iskreno zagrlimo, njegov mozak u roku od dvadesetak sekundi poveća proizvodnju hormona blaženosti - oksitocina. Istovremeno se  smanjuje razinu hormon stresa - kortizola. Ako je u organizmu djeteta trajno povišen kortizol, to uzrokuje manjkav razvoj inteligencije i mehaničkih vještina. Sniženi kortizol pak pridonosi osjećaju sigurnosti, spokojstva, nježnosti i naklonosti. No, to važi samo za slučajeve kada se grle osobe koje se međusobno poznaju i koje su si bliske. Ako doživimo neželjeni zagrljaj od stranaca ili čak od osobe koju poznajemo, ali nismo s njom bliski, oksitocin se neće otpustiti iz mozga u krv, a razina kortizola i tjeskobe se može čak i povećati.

Zadaća roditeljskog odgoja                             

Od trenutka kad sazna da čeka željeno dijete, bračnom paru se uvelike mijenja  život. Roditeljska je najvažnija zadaća da od sićušnog djeteta oblikuju čvrstu osobu koja će znati neranjena prolaziti kroz život.

Prvi dodiri

Porod djeteta počinje trudovima, tj. ritmičkim stezanjem maternice. Takvo stezanje, koje protiskuje dijete kroz porođajni kanal, prva je mehanička masaža i svrhovito doticanje djeteta. Danas se u rađaonicama već par minuta po porodu golo djetešce stavlja potrbuške majci na prsa. Tim najintimnijim tjelesnim kontaktom potiče se lučenje hormona oksitocina kod majke. Taj hormon pak stimulira lučenje majčina mlijeka, a djetešce istovremeno automatski ustima traži  majčinu dojku.

Dodiri kroz život

O dodiru i zagrljaju treba razmišljati i učiti. To su vrlo djelotvorni alati u komunikaciji kako sa djetetom, tako i sa odraslom osobom. Djetetu tijekom druženja i igre treba osvještavati kada su takvi doticaji poželjni i primjereni, a kada su negativni, prijeteći ili opasni. Dodirom se, osim roditelja i braće, mnogo služe njegovateljice, odgajateljice, treneri i učitelji. Dodire nježnosti kod odraslih osobito prakticiraju dobri psihijatri, psiholozi, osobni asistenti ili radni terapeuti.

Efekti dodira kod sasvim male djece

Djeca koju se često dodiruje, miluje i masira tjelesno su zdravija te imaju manje prehlada i proljeva. Bolesti popust astme, dermatitisa , nesanice i stresa kod njih su rjeđe. Ako nedonošenu redovito nježno masiramo, ona više dobivaju na težini od ostale djece. Time se skraćuje boravak u rodilištu, što je za zdravstvo manji trošak. Djeca koju roditelji često dodiruju, masiraju i grle razvijaju osjećaj privrženosti. Ona imaju veće povjerenje u svoju okolinu, pa im je olakšano odrastanje. Takva djeca imaju više samopoštovanje, bolju samokontrolu, više empatije za druge, manje su agresivna, bolje prihvaćaju autoritet kako u svojoj obitelji, tako u školi, na ulici, na poslu i općenito u društvu .

Tehnike ophođenja s djetetom

Dijete voli rutinu, a ne voli iznenađenja. U ophođenju s njime uvijek mu nagovijestite svoje namjere. Približite mu se sa smiješkom i kažite: „Sad ću te podići i zagrliti“. Učite dijete da kontrolira svoje vlastito tijelo. Ako se koprca, kažite mu da provjeravate je li mu pelena mokra ili prljava. Dok mijenjate pelenu, objasnite mu da ćete ju ukloniti i obrisati ga vlažnom maramicom. Time ćete ga naučiti da je osjećaj vlažne mokraće ili stolice neugodan i da tu neugodu valja spriječiti. Dok svlačite dijete, razgovarajte o tome kako osjeća hladni zrak na  koži. Pri kupanju ga pitajte kako osjeća toplinu vode. Pomognite mu da izrazi svoje osjećaje riječima. Pitajte ga „Stežu li te ove hlačice?“ ili „Voliš li da ti škakljam leđa prije spavanja?“Želiš li da ti češljam kosicu?“.

Naučite svoje dijete gdje su mu intimni dijelovi tijela. Objasnite mu da su oni  zaštićeni gaćicama. Tu ga smije doticati samo roditelj ili liječnik. Takvim odgajanjem ćete preduhitriti zlostavljanje djeteta.

U našoj kulturi djetetu se smije, kao znak srdačnosti, bez pitanja dotaknuti lice, ramena ili leđa. Ostale dijelove tijela smijete mu dotaći samo ako ste ga prethodno pitali za dopuštenje. To važi i za odrasle osobe.

Na primjer: Mnogim trudnicama je vrlo neugodno ako im pri susretu na ulici, bez pitanja, dotičete trbuh.

Poučite dijete vještini dodirivanja

Kad dijete gladite, tapšate ili mu masirate lice, ramena ili leđa ono uživa i opušta se. Malom djetetu stavite u ručice pliš, baršun, filc, svilu, kožu, umjetno krzno, pamuk ili vunu. Takvi materijali ga stimuliraju na dodirivanje. U tu svrhu je dobra također i igra vodom, pijeskom, sitnim sjemenkama ili kamenčićima.

Djeca i odrasli obožavaju gladiti kućne ljubimce. Time umiruju i svoju životinjicu i sebe. Kad prolazite pokraj djeteta, povremeno ga potapšajte po ramenu ili leđima da mu prenesete poruku kako ga smatrate vrijednim i važnim.

Djecu treba poticati da pružaju i primaju dodire kad god se osjećaju udobno i lijepo. Uskraćeni dodir dijete si tumači kao uskratu ljubavi. Zato se s djetetom igrajte grleći ga, podižite ga u zrak i trčite s njime.

Dobro je ako imate naviku da grljenjem češće iskazujete svoje osjećaje, naklonost i bliskost dragim osobama. Kad nekom dragom poletite u zagrljaj, znajte da time činite veliku stvar - i sebi i njemu. Time donosite ili potičete zdravlje.

Dodir kao prijenosnik emocija

Emocija se ne treba sramiti. Dapače!!! One su bogatstvo za onoga koji ih zna iskazati i dar za onoga koji ih zna primiti. Znanstvenici su napravili zanimljiv pokus:  Analizirali su električnu moždanu aktivnost kod ispitanika starih 35 godina. Kontinuirano su im snimali mozak i istodobno im pokazivali slike njihovih poznanika, roditelja pa stranaca. Kada su ispitanici ugledali sliku svoje majke, aktivirali su im se dijelovi mozga koji su zaduženi za prepoznavanje i osjećaje. Kada su pogledali sliku oca, učinak je bio nešto slabiji. Na poznanike su reagirali slabije, a na strance beznačajno.

Zaključak je da najraniji doticaj između djeteta i majke ostaje doživotno upisan u  djetetovom mozgu. Ustanovljeno je također da dijete najviše od svega umiruje majčin glas, čak i ako ga čuje samo preko telefona.

Savjeti za svakodnevnicu

Danas svi živimo užurbano, jer nam svima nedostaje vremena. Zato nije toliko važno koliko vremena provodimo s djetetom, već je li to vrijeme kvalitetno iskorišteno. Dijete treba dnevno barem pola sata našeg vremena. Ako je to vrijeme doista odvojeno za njega, ono će biti zadovoljno, ispunjeno i sretno.

Odgoj ispunjen dodirom i bliskošću moguće je ostvariti. Evo nekoliko savjeta kako se to uistinu može izvesti:

Po povratku s posla iskreno ispričajte djeci o svom radnom danu. Potom saslušajte njihovu priču. Neka vam dijete pomaže u kuhinji, a za to vrijeme razgovarajte. Zadužite dijete da popiše namirnice koje vam trebaju. Zajedno s njime birajte i kupujte u trgovini. Potom šećući i razgovarajući otiđite do slastičarnice. Čitajte zajedno s djetetom. Prepričavajte pročitano. Vikendom igrajte društvene igre u sobi ili u dvorištu. Igrajte se škole, ambulante, budite  učitelj, trener, vozač vlaka, avijatičar, kapetan broda…

S djetetom morate biti iskreni. Ne obećavajte ono što ne možete ispuniti. Ono veoma bolno doživljava ako ga prevarite. Družeći se tako s djetetom, stvarate odnos pun ljubavi, povjerenja i povezanosti. Osmijeh na licu vašeg mališana trebao bi vam to posvjedočiti.

Zapamtite

Pospremanje stana, čišćenje automobila, glačanje rublja, šivanje, vrtlarenje, pečenje kolača i slično uvijek može pričekati. Vaše dijete ne može čekati. Ono nezadrživo raste! Iskoristite svoj čas. Dijete će vam ionako prebrzo odrasti!

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju