preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
MIR I DOBRO

 

 

e-dnevnik

ETP

 

Skockajte web

„Skockajte web! 2012“

KVIZOVI

KvizBox!-knjiga koja zna sve!

Upitnik
Odvajate li otpad (staklo, baterije, papir, ...) pravilno?
NAŠE ŠKOLE

Posjetite
Školska učilica

Mentalne mape

Prijedlozi

e-lektire

ENTER

Sketchpad

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 9. 2010.

Ukupno: 926944
Ovaj mjesec: 2252
Ovaj tjedan: 94
Vijesti

Dan sigurnijeg Interneta 2018.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se u više od 130 država svijeta.
Aktivnostima i akcijama u sklopu obilježavanja želi se potaknuti i promicati sigurnija i odgovornija uporaba tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima, ali i roditeljima.
Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je: „Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“.


I ove godine jedna od aktivnosti obilježavanja je internacionalni online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu. Rješavanjem kviza i pokazivanjem znanja o sigurnosti na internetu moguće je osvojiti mobitel! Upravo danas kviz su rješavali u sklopu nastave informatike svi učenici, tj. razredni odjeli koji su taj dan imali informatiku po rasporedu sati, a dobili su upute da to mogu rješavati i kod kuće. U privitku je popis učenika koji su riješili kviz od 80 do 100% u školi, a nagrade se dodjeljuju slučajnim odabirom između onih natjecatelja koji su do 19 sati kviz riješili s 80% ili više točnih odgovora. Popis sretnih dobitnika bit će objavljen u 19:20.

Po završetku kviza s učenicima je razgovarano o važnosti dobre lozinke, primjenjivanju pravila sigurne lozinke kod stvaranja nove, razlikovanju odgovornog od neodgovornog online ponašanja, upoznati su s posljedicama narušavanja prava, korisnim poveznicama, savjetima od koga tražiti pomoć u slučaju uznemiravanja u virtualnom svijetu, važnosti uključenosti roditelja što znači da roditelji trebaju biti upoznati s ponašanjem svoga djeteta na internetu, da vidi koje stranice dijete posjećuje i što tamo radi, kao i o stjecanju povjerenja između djeteta i roditelja o ponašanju na društvenim mrežama što je znači da ne smije postojati razlika između ponašanja u stvarnom i virtualnom svijetu (vrijedi pravilo da druge ljude treba uvažavati i poštovati i prema njima se primjereno ponašati te od njih očekivati isto).

Učenici su dobili nastavne listiće koje su zalijepili u bilježnicu (7 zlatnih pravila za sigurno chatanje i sms-dopisivanje).

PORUKE DJECI ZNATE LI S KIM SE DOPISUJETE PUTEM INTERNETA I MOBITELA?

7 zlatnih pravila za sigurno chatanje i sms-dopisivanje

1. Nikad nemojte nepoznatim ljudima putem interneta ili mobitela davati podatke o sebi, svojoj obitelji i prijateljima, ne otkrivajte im svoje prezime ni adresu, nemojte reći u koju školu idete, jer ne možete znati kakve su im namjere. Važno je da im ne šaljete svoje fotografije, slike obitelji ili prijatelja jer se one mogu na razne načine zloupotrijebiti.

2. Imajte na umu da „nepoznati“ s kojim se dopisujete i koji se predstavlja kao dečko od 15 godina, može zapravo biti muškarac od 50 godina i slati vam lažne podatke o sebi uz tuđu fotografiju.

3. Ne primajte na dar bonove za mobitel od nepoznatih jer će oni zasigurno tražiti nešto zauzvrat.

4. U dopisivanju mobitelom ili internetom nemojte pisati ništa čega biste se sramili ako to pročitaju vaši prijatelji u školi ili u kvartu, ne šaljite fotografije koje ne biste željeli pokazati drugima. Sve što pošaljete zlonamjerna osoba može iskoristiti da vas ucjenjuje, uz prijetnje da će to objaviti na internetu, na ulazu u vašu školi ili zgradu gdje stanujete.

5. Ako vam netko šalje uznemirujuće, prijeteće ili prostačke poruke na mobitel svakako to recite roditeljima ili nastavniku u kojeg imate povjerenja. Niste vi krivi zbog toga što vam prijete i vrijeđaju vas. Zatražite pomoć od roditelja čak i kad mislite da ste učinili nešto nedopušteno.

6. Nemojte izbrisati s mobitela podatke i fotografije koje vam je poslao zlostavljač jer će pomoću njih policija lakše pronaći osobu koja vam prijeti.

7. Nikad nemojte ići sami na sastanak s osobom koju ste upoznali putem mobitela, na chatu ili putem bloga. Ako ta osoba inzistira da dođete bez pratnje, nemojte ići na takav sastanak.

U holu škole – kutak za roditelje objavili smo rezultate kviza, plakat: PORUKE DJECI ZNATE LI S KIM SE DOPISUJETE PUTEM INTERNETA I MOBITELA? , adrese korisnih stranica.

Materijale pripremile Coha Seničić Dubravka, edukacijski rehabilitator i Ivanka švaljek, učiteljica informatike.

 

Ivanka Švaljek, učiteljica informatike


Priloženi dokumenti:
rezultati_kviz.docx (34.68 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivanka Švaljek   datum: 6. 2. 2018.

 


UDŽBENICI

Odobreni dio udžbenika za školsku godinu 2018./2019.

 

Priloženi dokumenti:
udzbenici 18-19.xls


 


UČENICI-INFO

DOKUMENTI

ZALOGAJČEK

Upute

Zalogajcek2_osobnaiskaznica


 

 

KUTAK ZADRUGE


UDŽBENICI

Popis odabranih udžbenika

za šk. god. 2017./2018.


Anketa
Kako vam se sviđa naš školski list Vrtuljci?


Sjedi 5


 

 


 


Anketa
Smijemo li na internetu davati osobne podatke nepoznatim osobama?

ANIMACIJE UČENIKA


 


ASOCIJACIJE

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Tražilica

PROMETNA UČILICA


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Časopisi
 • Enter
 • Vidi
 • BUG
 • PC CHIP

Tražilice
 • AskForKids
 • Yahoo
 • Google

Institucije
 • Carnet
 • NCVVO
 • AZOO
 • HSIN

Nacionalni parkovi i...

Edukacija uz zabavu


Misli na sutra

preskoči na navigaciju